Societatea Transmetal SRL a fost fondata în anul 1991 de catre ing. Elekes J. Marton si patru maistri turnatori: Elekes J. Laszlo, Olah Ignacz, Eros Arpad si Mihai Constantin. Activitatea de productie, constand in turnarea de piese din fonta si aliaje neferoase, a fost inceputa in atelierul scolii a Grupului Scolar Industrial din Gheorgheni.

In anul 2000 societatea a inchiriat o hala din turnatoria noua a SC Bucin SA (fosta Intreprinderea Mecanica Gheorgheni), unde si-a desfasurat activitatea pana in anul 2000.

In anul 2001 au fost cumparate tot de la SC Bucin SA doua hale industriale si in continuare in mai multe transe inca cinci hale, cu o suprafata totala de peste 6000 m2, in care se desfasoara si in prezent activitatea societatii.

Intre timp o parte din asociati s-au retras, in prezent, societatea fiind in proprietatea fratilor Elekes J. Marton si Elekes J. Laszlo, acestia fiind si administratorii firmei.

La inceput societatea a produs piese turnate din fonta pentru mobilier urban, exportate în Ungaria si componente din fonta si aluminiu pentru masini, exportate in Germania. Gama de produse s-a largit pe tot parcursul activitatii, in prezent sunt produse piese turnate pentru sobe, cazane de baie si de incalzire centrala, usi de seminee, mobilier urban, articole pentru canalizari si alimentari cu apa, carcase pentru motoare electrice, piese turnate pentru utilaje industriale, cai ferate si altele.

An de an a crescut si numarul angajatilor, din anul 2015 societatea incadrandu-se in categoria intreprinderilor mijlocii. O parte a energiei electrice folosite este obtinuta din surse regenerabile (panouri solare). Dezvoltara societatii este rezultatul conceptului de conducere, care are ca principii de baza satisfacerea prompta a solicitarilor clientilor la un nivel calitativ, superior si la preturi rezonabile.

DotĂri

Dotarea tehnologica a societatii consta in cuptoare de inductie (2x500kg, 1x100kg) si cubilou(Φ=600mm) pentru elaboararea fontei, cuptoare electrice cu rezistenta pentru elaborarea aliajelor de aluminiu, utilaje pentru prepararea amestecurilor de formare si miezuire, masini de format, utilaje pentru curatire, masina de sablare cu banda reversibila, polizoare tip PDP 500, cuptor electric de tratament termic si masini unelte pentru prelucrari prin aschiere.

Echipa de conducere

Ing. Elekes J. Márton

Elekes J. László